gyula fotó

Biharfüredtől a Kis-havasig

A csodaforrástól néhány száz méteres sziklás rész után, ami jelentősebb szintemelkedéssel bírt, egy erdőn keresztül vezetett az út. Itt néhol még a tél nyomai látszottak, kisebb nagyobb hófoltok tarkították az aljnövényzetet.
 

Hol magányosan, hogy csoportokban bújt elő és virágzott a Kárpáti sáfrány, ismertebb nevén a krókusz, (tudományos néven: Crocus …)  imitt amott láttam még Tavaszi tőzikét is.


Mohával és humusszal körülvett, kidőlt, korhadó farörzsből kinőtt magonc (galéria, videó lent)

Az ősszel lehulló falevelek rétegesen beborítják a háborítatlan altalajt, mintegy takaróként fedik a majd tavasszal előbukkanó növényeket. Olvadás után, közben, ahogyan a hőmérséklet emelkedik szinte azonnal kibújnak a hagymás növények. Ekkor még az olvadó hó által áztatott felpuhult avart átszúrva bukkannak elő a krókuszok. Jól látható az alábbi képen, ahogy gallérként ölelik át a levelek a kis növények szárait. 


Az olvadó hó által áztatott felpuhult avart átszúrva bukkannak elő a krókuszok (galéria, videó lent)

Az erdőből kiérve nemsokára megpillantottam az 1410m magas  Kis-havast (nem a galéria első képe). A hirtelen jött meleg miatt itt már sajnos csak a levirágzott növényekkel találkozhattam, de így is gyönyörű volt a látvány. A távolban látszódtak a még hófödte hegycsúcsok.
Vízre és némi élelemre mindenképp gondolni kell, aki többet időzik fent, főleg ha nagy a meleg. Ha csak gondolunk rá, kevés lesz, jobb azt el is vinni! Találkoztam olyannal, akik között voltak bosszúsak, a szomjúság miatt. (a videó után galéria, lent magasságprofil, térkép)

Lapozás a billentyűzet nyilaival!

alt alt alt
alt alt alt
alt alt alt
alt alt alt
alt alt alt
alt alt alt
alt alt alt
alt alt alt
alt alt

Magasságprofil:

Térkép és idők. Nagyon sok állás volt a fotózás miatt is.

Parter:

Ajánlat